divendres, 11 de març del 2011

El tsunami del Japó posa en alerta els països del Pacífic

Un fort terratrèmol de 8,9 graus a l'escala de Richter ha sacsejat aquest matí la costa nord-est del Japó i la capital, Tòquio, i ha fet, com a mínim, trenta-dos morts i nombrosos ferits. A més, el sisme ha causat un tsunami que ha causat diversos danys materials. L'alerta per tsunami s'ha ampliat a una vintena de països del Pacífic, des d'Austràlia fins a l'Amèrica Llatina: Rússia, Taiwan, les Filipines, Indonèsia, Papua Nova Guinea, Austràlia, Nova Zelanda, Fiji, Mèxic, Guatemala, el Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panamà, Hondures, Xile, l'Equador, Colòmbia i el Perú.
Al Japó, els aeroports, entre els quals els dos principals de Tòquio, i el tren bala de la capital han hagut de tancar. Moltes carreteres també han quedat malmeses; hi ha nombrosos edificis incendiats i quatre plantes nuclears han deixat de funcionar. Segons l'agència de notícies Kiodo informa que hi ha hagut un incendi a la central nuclear de la ciutat d'Onagawa. En aquest sentit, el Japó ha decretat l'estat d'emergència per una fallada en el sistema de refrigeració d'una central nuclear, tot i que fonts oficials insisteixen que no hi ha hagut cap fuita radioactiva.
Diverses persones han quedat atrapades per l'ensorrament d'un edifici a Sendai i moltes més han quedat ferides. També hi ha desenes de persones atrapades a Osaki i al centre de Tòquio. La gran onada ha arrossegat vehicles i cases i ha causat el pànic entre els ciutadans. Google ofereix un cercador de persones en anglès i en japonès per a contactar amb la gent que hi ha al Japó.
Podeu visionar aquest impressionant video.


El sisme més fort dels últims 140 anys
L'epicentre del sisme s'ha situat a l'oceà Pacífic, a 130 quilòmetres de la península d'Ojika i una profunditat de 10 km, i ha tingut lloc a les 14.46, hora local (tres quarts de set del matí a casa nostra). Els sismòlegs diuen que aquest terratrèmol és el més fort que ha patit el Japó en els últims 140 anys.
La costa japonesa al nord-est de l'oceà Pacífic, anomenada Sanriku, acostuma a ser escenari de terratrèmols i tsunamis; aquest mateix dimecres hi ha hagut un terratrèmol de grau 7,2. El 1933, un terratrèmol de grau 8,1 va causar 3.000 morts. L'any passat instal·lacions pesqueres van resultar danyades per un tsunami causat per un fort tremolor a Xile.

Els terratrèmols són habituals al Japó, una de les àrees sísmiques més actives del món. Un 20% dels terratrèmols de grau superior a 6 del planeta es registren en aquesta zona.