dimarts, 18 de gener del 2011

2010-2020: Dècada de les Nacions Unides per a la lluita contra la desertificació

Decenio de las Naciones Unidas para la lucha contra la desertificación En Desembre de 2010 es va celebrar a Londres l'inici europeu de la Dècada de les Nacions Unides per als Deserts i la Lluita contra la Desertificació (2010-2020) . L'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar la Dècada de les Nacions Unides per als Deserts i la Lluita contra la Desertificació per tal de promoure accions que protegeixin les terres seques.. La Dècada està organitzada conjuntament per diferents organitzacions internacionals: la Convenció de les Nacions Unides de Lluita contra la Desertificació (CNULD), el Centre de Monitorització del Programa Mundial de les Nacions Unides per a la Conservació del Medi Ambient de Cambridge (PNUMA-WCMC) i l' Institut Internacional per al Medi Ambient i el Desenvolupament (IIED).

  Al contrari de la percepció popular, la desertificació no es refereix a l'expansió dels deserts o al desplaçament de les seves dunes. La desertificació és, per contra, un procés de degradació del sòl a les terres seques del món (és a dir, les zones àrides, semiàrides i subhumides seques) a causa de diversos factors, entre els quals s'inclouen les variacions climàtiques i les activitats humanes.
  Des de la perspectiva europea, les qüestions que s'abordaran durant aquest període es centraran en:
  • Quins són els casos més / menys greus de terres seques i deserts des del prisma europeu?
  • Què necessita fer Europa per arribar a una situació òptima?
  •   Quins són els perills de la falta d'acció al respecte, tant per a Europa com per a la resta del món?
  •   Quin és el paper de les terres seques en la realitat europea i en l'àmbit de la sostenibilitat mundial?
Qüestions totes elles que també s'han de plantejar com a temes d'estudi i reflexió en les aules de les escoles i instituts, per desenvolupar aprenentatges autèntics i significatius de Ciències de la Terra.
 
Recursos educatius per començar a treballar: