dimecres, 3 de novembre de 2010

Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2010

L'aparició de la nova Directiva de residus 2008/98/CE determina que la prevenció és prioritària en la jerarquia de la gestió de residus per disminuir la seva generació. En aquest context neix la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (del 20 al 28 novembre del 2010), esdeveniment clau per difondre el concepte de la prevenció de residus i evidenciar el seu impacte en el medi ambient i en la lluita pel canvi climàtic.
 
Tot i que el tema de residus sòlids els veurem més endavant, crec que aquesta és una bona oportunitat per fer alguna activitat pràctica relacionada amb el tema. Durant aquesta setmana, caldrà dissenyar i realitzar alguna activitat pràctica a l'institut / barri a partir de la informació que us afegisc a continuació. El treball podrà ser realitzat per parelles o trios d'alumnes

Al llarg de la Setmana es realitzaran accions descentralitzades a tot Europa organitzades per diversos actors -administracions públiques, xarxes associatives, escoles, universitats, empreses, ONG, etc.- i dirigides a diversos tipus d'audiència -públic general, treballadors, estudiants, etc. Les accions s'estructuraran al voltant de cinc grans temes, que van des del disseny fins a la reutilització dels productes:

  • Tema 1: sensibilitzar sobre l'excés de residus (explicar el concepte de prevenció de residus en termes ambientals, sociològics i econòmics; incentivar gestos quotidians, etc.)
  • Tema 2: produir millor (prevenir els residus en les diferents fases del cicle de vida del producte; prevenir els residus lligats a l'activitat de l'empresa, inclosos els residus d'oficina)
  • Tema 3: consumir millor (promoure el comportament responsable en la compra; privilegiar els productes ecodissenyats i amb etiqueta ecològica; privilegiar les compres a l'engròs; fomentar el lloguer o el préstec)
  • Tema 4: allargar la vida dels productes (impulsar la reparació i les donacions; donar una segona vida als objectes, etc.)
  • Tema 5: llençar menys residus (millorar els hàbits quotidians; evitar el malbaratament alimentari; vigilar dates de caducitat de productes; promoure l'autocompostatge, etc

Accions i fitxes temàtiques de Prevenció de Residus

Les accions de prevenció de residus estan relacionades amb les diferents fases del cicle de vida del producte: producció i disseny, consum, reutilització i final de vida. Durant la setmana es podran dur a terme campanyes de sensibilització, xerrades sobre compostatge, tallers de reparació, conferències, concursos d’idees, exposicions, jocs didàctics, etc. A continuació es mostren el conjunt de fitxes temàtiques i el llistat d'idees per activitats amb l'objectiu de fomentar la conscienciació pública sobre la prevenció dels residus per ser desenvolupades per diferents responsables de projecte (administracions o autoritats públiques, associacions/ONG, empreses/indústria, entitats educatives, etc.